Mediawijsheidindeklas (cover)In 2008 begon mijn ontdekkingstocht naar mediawijsheid. Ik was leraar bij de ICT-Academie van het Koning Willem I College en doopte een van de onderwijsweken van de BOL-2 en BOL-3 opleidingen om tot de Week van de Mediawijsheid. De rol van het internet werd immers steeds groter. Op dat moment had ik vijf opdrachten waar de studenten een tikkeltje mediawijzer van konden worden. Het prille begin van dit boek …

Op het congres van het Consortium voor Innovatie in 2010 vertelde ik tijdens een workshop enthousiast over mijn bevindingen. Willem Karssenberg, trendmatcher en Adviseur saMBO-ICT, stelde mij de vraag waarom de Week van de Mediawijsheid binnen het Koning Willem I College niet collegebreed georganiseerd werd. Ik wist het antwoord niet. Vandaar dat ik op maandag 15 november 2010 een e-mail stuurde naar Coen Free, de toenmalige voorzitter van het College van Bestuur van het Koning Willem I College, en Yvonne Moerman, de toenmalige vicevoorzitter van het College van Bestuur met de vraag of zij het antwoord wisten.

Een week later was het collegebrede project Mediawijsheid geboren binnen ons college.

Nu in 2015, ruim zeven jaar later, zijn er meer dan vijftig docenten getraind en wordt mediawijsheid in het eerste leerjaar aangeboden aan alle voltijds studenten van ons college. Tijdens mijn zoektocht heb ik met vallen en opstaan veel geleerd. Dit is een mooi moment om mijn kennis en ervaringen te delen en anderen aan te sporen om ook op ontdekkingsreis te gaan.

Patrick Koning, 44 jaar
Senior leraar/trainer/ontwikkelaar
Koning Willem I College